Euforie NVM-makelaars terecht?

Op het hoofdkantoor van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is het feest. Reden voor de uitbundige stemming is het aantal huizenverkopen in het derde kwartaal. Makelaars van de NVM verkochten 36.277 huizen, 27 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. ‘‘Het is daarmee het beste derde kwartaal sinds 2007’’, aldus directeur Ger Hukker. Is dit optimisme terecht?

De NVM heeft belang bij positieve berichtgeving over de huizenmarkt. Wanneer het vertrouwen stijgt, durven meer mensen te kopen en rinkelt de makelaarskassa. Reden om de verkoopresultaten goed te bekijken.

Zomermaanden altijd rustiger

In april, mei en juni verkochten NVM-makelaars 37.145 huizen. Dat zijn er bijna duizend meer dan in de afgelopen drie maanden. Verklaarbaar aangezien het aantal verkopen in de zomermaanden traditioneel lager ligt. Mensen zijn dan meer met vakantie en ontspanning bezig.

Stijgende verkopen ondanks strengere NHG

Een stijging van 27% ten opzichte van vorig jaar is goed nieuws. Afgelopen juli werd de grens voor NHG-hypotheken aangescherpt. Op dit moment mag je een NHG-hypotheek sluiten als de totale hypotheeksom maximaal € 245.000 bedraagt. Voorheen was dit € 265.000. Door deze wijziging komen minder kopers in aanmerking voor de regeling.

Veel kopers hebben om die reden vóór juli (dus voor het derde kwartaal) hun slag geslagen. Dat ook daarna het aantal verkopen op peil blijft, bewijst dat het stijgende aantal verkopen geen tijdelijke bevlieging is.

Koper nog steeds aan de macht

Halverwege het eerste kwartaal van dit jaar boden NVM-makelaars 141.348 huizen aan. Dit aanbod is inmiddels gedaald tot 133.133. Hierdoor heb je als koper minder keus bij de jacht naar de ideale woning. Als we het aanbod van alle makelaars in Nederland meenemen (niet alleen van de NVM), kan iedere koper momenteel kiezen uit circa 14 woningen.

Als de interesse onder kopers stijgt, krijgt de verkoper meer macht bij de onderhandelingen. Zo ver is het echter nog lang niet. Nog steeds bekijkt een koper meerdere huizen en blijft hij kritisch op prijs en voorwaarden. Wel hangt dit af van de locatie en het type huis. Bij een appartement in een populaire stad heb je als verkoper meer te vertellen dan bij een vrijstaande woning in een landelijk dorp. 

Prijzen stijgen gestaag

De gemiddelde prijs van een verkochte woning bedraagt bij de NVM € 224.000. Dat is nog steeds 12 procent lager dan in de topjaren van voor de crisis. In de afgelopen 2,5 jaar is er wel geleidelijk iets van de achterstand afgegaan. Gemiddeld waren woningen in de laatste maanden vier procent duurder dan een jaar eerder.

Het relatief grote aantal te koop staande woningen remt de prijsstijging. Ondanks de toenemende interesse in koophuizen, moeten verkopers nog steeds goed opletten dat ze hun woning niet uit de markt prijzen. De uiteindelijke verkoopprijs ligt veelal beduidend lager ligt dan de vraagprijs. Veel verkopers weigeren om vooraf al hun woning in de uitverkoop te doen. Logisch, zeker wanneer het vertrouwen op een (spoedige) verkoop stijgt.

Mogelijk ben jij als verkoper minder enthousiast. Bijvoorbeeld omdat je tijdens de afgelopen open-huizen-dag tevergeefs op bezoek hebt zitten wachten. Een troost is dat over de hele linie de interesse onder kopers stijgt. Als deze ontwikkeling doorzet, staat er vroeg of laat ook bij jou een geschikte koopkandidaat op de stoep.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Koos Alberts Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie