Monumentale woning kopen? Onderhoud wordt duurder

De binnensteden van Amsterdam, Maastricht en Utrecht staan er vol mee: rijksmonumenten. In veel gevallen zijn dat gewoon woonhuizen. Eigenaren van zo'n monumentaal pand kunnen vanaf volgend jaar de onderhoudskosten niet meer aftrekken van hun inkomen. Steden met een rijk verleden vrezen voor verloedering.

Oudere huizen hebben over het algemeen meer onderhoud nodig dan moderne woningen. Als geïnteresseerde koper neem je dat mee in je overweging als je een oud huis aanschaft. Is de woning die je wilt kopen een monument, dan wordt onderhoud een nog belangrijkere factor om rekening mee te houden. Je kunt namelijk niet zomaar alles laten doen.

Onderhoud volgens vastgestelde richtlijnen

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft voor tal van onderhoudswerkzaamheden richtlijnen opgesteld. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er voor het schilderwerk eerst kleurhistorisch onderzoek gedaan moet worden. Dat garandeert dat alleen de kleuren gebruikt worden zoals ze oorspronkelijk ook zichtbaar waren.

Het bedrijf dat het schilderwerk vervolgens uitvoert, moet bovendien aantoonbaar over voldoende expertise beschikken om de oude technieken en materialen toe te passen.

Subsidie vervangt aftrekpost

Het is dus niet vreemd dat onderhoud aan een monument kostbaarder is dan gewoon woningonderhoud. Je zet de klus immers niet zomaar op Werkspot. Als tegemoetkoming in de kosten mogen eigenaren hun uitgaven voor onderhoud voor 80% aftrekken van hun inkomen. Nog even dan, want per 1 januari vervalt die regeling.

Vanaf volgend jaar wordt de fiscale aftrek vervangen door een subsidieregeling. Er kan subsidie worden aangevraagd voor maximaal 25% van de onderhoudskosten. Eigenaren van monumenten verwachten daardoor veel meer geld kwijt te zijn voor de instandhouding van hun erfgoed. Gemeenten vrezen zelfs dat sommige eigenaren helemaal stoppen met onderhoud.

'Verpaupering van erfgoed dreigt'

Acht PvdA-raadsleden uit verschillende plaatsen in Nederland ondertekenden een open brief in de Volkskrant waarin zij oproepen om de fiscale aftrek voor monumentaal onderhoud te behouden. Ze vrezen dat vooral minder welgestelde bezitters van monumenten de dupe worden van de bezuiniging. "Verloedering van binnensteden ligt op de loer", aldus de raadsleden.

Ben je van plan een monument te kopen? Dan wordt het nog belangrijker om vooraf goed in te schatten of je de onderhouds- en restauratiekosten kunt dragen. Vaak kun je een deel van de restauratie meefinancieren in je hypotheek. Vraag ons dan ook om financieel advies, voordat je besluit om een monument aan te schaffen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Koos Alberts Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie