Net een huis gekocht? Zo financier je de verbouwing.

Misschien is het je ook opgevallen bij een bezoek aan de bouwmarkt. Je bent niet de enige die verbouwingsplannen heeft. Veel mensen met een nieuwe woning willen die helemaal naar hun zin maken. Dat varieert van zelf een nieuwe vloer leggen tot de aanschaf van een complete nieuwe keuken. Maar hoe financier je dat als niet het hele benodigde bedrag op je spaarrekening hebt staan? Met onder andere een bouwdepot.

Een bouwdepot kun je zien als een geblokkeerde spaarrekening. Het saldo op de rekening is specifiek bedoeld voor rekeningen van winkels, de aannemer of projectontwikkelaar. Overweeg je een bouwdepot, let dan op het volgende.

Toegevoegde waarde of verbetering

Je komt alleen voor een bouwdepot in aanmerking als de geplande verbouwing of renovatie zorgt voor een stijging van de waarde van je woning of als het een verbetering is van je huis. Een hypotheek met bouwdepot kun je ook afsluiten voor de bouw van een nieuw huis.

Bouwdepot niet voor alle rekeningen

Je kunt niet alles zomaar uit het bouwdepot betalen. Het geld is alleen bedoeld voor arbeidsuren van o.a. je loodgieter, elektricien of aannemer en voor materiaalkosten voor vaste onderdelen van het huis. Daartoe behoren bijvoorbeeld glas, raamkozijnen en verf. Meubels, standaard gordijnen en behang zijn relatief gemakkelijk los te halen en tellen dan ook niet mee.

Waarde van bouwdepot

De waarde die de verbouwing aan je woning toevoegt, bepaalt hoeveel je aan bouwdepot kunt lenen. Dit wordt vastgesteld tijdens de verplichte woningtaxatie. Die vindt plaats nog voordat je aan de verbouwing begint. Op basis van het taxatierapport bepaalt je hypotheekverstrekker de maximale hypotheek.

Doorgaans ligt de waarde die de verbouwing toevoegt lager dan de daadwerkelijke kosten die je maakt. Een deel met eigen geld bekostigen is in dat geval essentieel.

Je ontvangt en betaalt rente

Over het geld dat op je bouwdepot staat, ontvang je depotrente. Maar je hebt ook een hypotheek gedeelte. Daarover betaal je hypotheekrente. Vaak is het rentepercentage van beide delen gelijk aan elkaar.

In het begin merk je weinig van de rentes. Naarmate het bedrag op je bouwdepot afneemt, verschuift dat. Je betaalt dan meer hypotheekrente dan dat je aan depotrente ontvangt. Uiteindelijk houd je alleen de hypotheekrente over. Houd je op je bouwdepot geld over, dan kun je daarmee een deel van je hypotheek aflossen.

Tweede hypotheek voor huidige woning

Het kan natuurlijk zijn dat je huidige woning aan een opknapbeurt toe is. In dat geval kun je een tweede hypotheek met bouwdepot overwegen. Net als bij een nieuwe hypotheek betaal je wel zelf de kosten die bij het afsluiten van een hypotheek komen kijken. Denk aan advies-, afsluit-, taxatie- en notariskosten. Daarom is deze mogelijkheid vooral voordelig bij verbouwingen vanaf circa € 25.000.

Overweeg je een verbouwing? Laat je vooraf goed adviseren over de hoogte van de rekeningen en over de financiering hiervan. Wij vertellen je graag meer over de voorwaarden van een bouwdepot. Samen bekijken we wat de mogelijkheden zijn.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Koos Alberts Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie