'Pensioenspaarder doet te weinig met lage rente'

De lage rente is fantastisch voor je hypotheek, maar uitermate teleurstellend voor je pensioen. Profiteren van de rente hebben honderdduizenden Nederlanders al gedaan. Zij hebben huizen gekocht, hypotheken verlengd. Maar heb je al eens nagedacht over het opvangen van tekorten na je pensionering? Volgens vermogensbeheerder BlackRock leidt de lage rente nauwelijks tot bijsturing.

Lage woonlasten zijn heerlijk. Zeker als je voorheen gewend was aan een hypotheekrente van 5 procent of hoger. Voor je pensioenvermogen werkt het echter andersom en zou een rentestijging juist welkom zijn. Volgens BlackRock maakt 52 procent van de Nederlanders zich wel eens zorgen over de langetermijngevolgen van de lage rente. Daar naar handelen gebeurt veel te weinig.

Wat doen mensen met de lage rente?

  • 19% lost extra af op de hypotheek
  • 13% spaart extra op een spaarrekening
  • 9% steekt meer geld in beleggingen
  • 3% stort geld bij in een pensioenregeling

(Bron: BlackRock. Meerdere antwoorden waren mogelijk)

Wat kun je doen?

Toen je begon met het opbouwen van je pensioenvermogen, werd een verwachting gemaakt van de toekomstige uitkering. Op het jaarlijkse overzicht kun je zien of je nog op schema ligt. Je kunt het ook navragen bij de fondsbeheerder of bij je financieel adviseur. Loop je achter? Dan is het misschien verstandig om een deel van je woonlastenbesparing in je pensioeninkomen te steken.

Geen zorgen om financiën

Terecht of niet, 52 procent van de Nederlanders ziet zijn of haar financiële toekomst rooskleurig in. Met het zelfvertrouwen zit het dus wel goed. Toch heeft meer dan de helft van de ondervraagden nog helemaal niets opgebouwd voor het levensonderhoud na het pensioen. Dat zijn voornamelijk jongeren, maar toch. De AOW voor alleenstaanden bedraagt € 1.161 per maand. Na aftrek van vaste lasten is dat geen vetpot.

Waar maken we ons wel zorgen over?

Over geld maken we ons niet al te veel zorgen. Waar wel over? Bijvoorbeeld de kosten van de gezondheidszorg in Nederland. Hoe ouder je wordt, hoe hoger je zorguitgaven worden. Hebben we later nog wel een even ruimhartige ziektekostenverzekering die dat dekt? Als je daar geen vertrouwen in hebt, kun je beter wat geld achter de hand houden.

Heb je al even niet meer gekeken hoe jouw pensioen ervoor staat? Dan is de vakantie een uitstekend moment om de balans op te maken. Heb je hulp nodig? Laat je gegevens achter voor een afspraak. Dan brengen we je weer op koers voor een zorgeloos pensioen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Koos Alberts Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie