Dit zijn de fabels over je autoverzekering in de sneeuw

Als het sneeuwt vinden er anderhalf keer zo veel ongevallen plaats als op een gewone dag. Op de schadeafdelingen van verzekeraars is het winters druk. Telkens als het sneeuwt, duiken er ook spookverhalen op over autoverzekeringen die geen schade vergoeden wanneer er een weeralarm wordt afgegeven. Wat is daar van waar?

De Telegraaf publiceerde maandag een artikel over autoverzekeringen en de sneeuwval. De kop 'WA-verzekering niet voldoende bij glijpartij', suggereert dat er iets aan de hand is. De krant schrijft: 'Automobilisten die zondag of maandag van de weg zijn gegleden, draaien (…) zelf op voor de schade als ze alleen een WA-verzekering hebben.'

Is code rood dan een reden om schade door glijpartijen af te wijzen? Helemaal niet. De krant doelt er slechts op dat je met een WA-verzekering alleen de schade verzekert die je veroorzaakt bij anderen. Je autoverzekering blijft dus gewoon geldig, maar betaalt natuurlijk niet meer uit dan waarvoor je verzekerd bent. De sneeuw van zondag en maandag heeft daar niets mee te maken.

Eigen schade alleen met allrisk verzekerd

De Telegraaf vervolgt het verhaal over verzekeringsdekkingen: 'Bij beperkt casco-verzekeringen is de kans klein dat de schade wordt vergoed bij gladheid. Dat hangt af van de voorwaarden.' Opnieuw niet heel zorgvuldig, want het hangt niet af van de voorwaarden. Een beperkt casco-verzekering vergoedt nooit schade door gladheid. Alleen een allrisk autoverzekering vergoedt schade aan je eigen auto door aanrijdingen waarvoor je zelf aansprakelijk bent.

Lees hier meer wat je mag verwachten van een autoverzekering met een beperkt casco-dekking.

Dekking zonder winterbanden?

In winterse omstandigheden zijn winterbanden onder je auto aan te raden. Je hebt meer grip en je verkort je remweg flink als je een noodstop moet maken. Maar let op: winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Glijd je door bij het remmen en rijd je zo achterop je voorganger? Dan wordt je schade ook gewoon vergoed als je geen winterbanden had.

In het buitenland zijn winterbanden soms wel verplicht. In Duitsland heb je verplicht winterbanden nodig als er sprake is van winterse omstandigheden. Je kunt een boete krijgen als je in winters weer op zomerbanden rijdt. Veroorzaak je in het buitenland een winterse aanrijding met zomerbanden? Je Nederlandse autoverzekering vergoedt wél de schade, maar niet je boete.

Wil je weten wat de regels over winterbanden zijn in het land waar je naartoe gaat? De ANWB heeft een overzicht gemaakt per land wat je mag verwachten.

Heb je onverhoopt schade gemaakt in de sneeuw? Dan hoef je je geen zorgen te maken over je autoverzekering. Die is net zo geldig als elke andere dag van het jaar. Zelfs als je auto op winterbanden staat. Heb je een vraag over je autoverzekering? Onze verzekeringsadviseur helpt je graag.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Koos Alberts Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie