Snorfiets omgebouwd? Vergeet je verzekering niet!

Sinds begin dit jaar geldt ook bij het besturen van snorfietsen een helmplicht. Het zonder helm de weg op kunnen, was juist het charmante van een snorfiets. Nu een helm het verschil niet meer maakt, kiezen veel snorfiets eigenaren voor de ombouw naar bromfiets. Vergeet niet dat je omgebouwde snorfiets wel  gekeurd moet worden. Stel daarnaast je verzekeraar op de hoogte.

De meeste snorfietsen zijn gemaakt als bromfiets. Het grootste verschil is dat een snorfiets een snelheid van maximaal 25 km per uur heeft. Deze snelheidsbeperking kun je bij een bromfietsspecialist laten opheffen. Het dragen van een helm blijft ook dan verplicht. Wel ga je er behoorlijk op vooruit qua snelheid (circa 45 km/u).

Keuring bij het RDW verplicht
Een snorfiets heeft zijn eigen blauwe kentekenplaat. Als je een snorfiets wilt ombouwen, heb je een nieuw geel kenteken nodig en moet je het voertuig laten keuren. Met de kentekencheck van het RDW kun je eenvoudig controleren of jouw snorfiets in aanmerking komt voor het verhogen van de snelheid. Als dit het geval is, kun je naar een door het RDW erkend bedrijf gaan voor de keuring. Hetzelfde bedrijf kan voor de keuring eventueel ook de ombouw zelf doen.
Is de uitkomst van de kentekencheck negatief? In dat geval moet je naar een RDW-keuringsstation. Houd er rekening mee dat je de snorfiets alleen kunt laten keuren als deze op jouw naam staat en je een geldig kentekenbewijs hebt.

Niet doorgeven = niet verzekerd
Als je snorfiets succesvol door de keuring komt, is het tijd om een nieuw kenteken aan te vragen. Maar er is nog iets belangrijks dat je niet moet vergeten: je verzekeraar op de hoogte stellen dat je voormalige snorfiets nu is omgebouwd tot een bromfiets. Het is van belang om dit zo snel mogelijk te doen, omdat je anders mogelijk geen of beperkte dekking hebt bij schade. Houd er rekening mee dat de ombouw kan leiden tot een stijging van je verzekeringspremie. Dit komt door de hogere snelheid, waardoor ook het risico op schade toeneemt.

Je bent niet de enige die kiest voor het ombouwen van je snorfiets. Het kan voorkomen dat je even moet wachten bij het RDW voordat jouw snorfiets aan de beurt is. In de tussentijd is het belangrijk om niet zonder helm de weg op te gaan, omdat je anders het risico loopt op een boete.

Controleer vooraf of ombouw mogelijk is
Bij de meeste snorfietsen is ombouwen tot bromfiets relatief eenvoudig. Toch is het niet bij ieder type snorfiets mogelijk. Sommige elektrische snorfietsen zijn bijvoorbeeld ontworpen met een snelheidsbegrenzing die niet kan worden aangepast. Een ander aandachtspunt is het vermogen van de snorfiets. Als de motor van de snorfiets niet voldoende kracht heeft om hogere snelheden te bereiken, kan ombouw naar een bromfiets onpraktisch en duur zijn.

Vraag vooraf bij een bromfietsspecialist na in hoeverre jouw snorfiets om te bouwen is tegen acceptabele kosten.

Zorg ervoor dat je goed verzekerd de weg op gaat met een omgebouwde snorfiets. Je gaat waarschijnlijk iets meer premie betalen, maar loopt minder risico. Geef je de ombouw niet door aan de verzekeraar, dan betaal je bij een ongeval mogelijk alle schade zelf.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Koos Alberts Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie